м. Суми, вул. Харкiвська, 35

788-888 (багатоканальний)

dszn@smr.gov.ua

В умовах повномасштабної війни колективні договори забезпечують захист прав та інтересів працівників і роботодавців

Під час повномасштабної війни з російською федерацією,  враховуючи соціально економічні виклики та в цілому ситуацію у сфері праці, Департамент соціального захисту населення Сумської міської ради нагадує, що через колективно-договірне регулювання забезпечується захист як інтересів власників підприємств, так і трудові і соціально-економічні права працівників у сфері праці та інші питання, які законодавством не врегульовані і мають визначатися саме в колективному договорі.

Розробляється і укладається колективний договір з урахуванням вимог Кодексу законів про працю України, законів України «Про колективні договори і угоди», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про відпустки», «Про правовий режим воєнного стану», «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та галузевих нормативно-правових актів.

Безсумнівно відзначається позитивні наслідки від укладення колективного договору для сторін соціального діалогу. Для працівників це впевненість у прозорості й стабільності відносин з роботодавцем, у тому числі закріплення їх належним чином – документально. Роботодавцю, з іншого боку, важливо, щоб у період дії колективного договору не виникало трудових спорів.

Окрім того, через колективний договір роботодавець може вирішувати питання підвищення продуктивності праці, відповідальності трудового колективу тощо. Системи доплат і надбавок, що встановлюються цим локальним нормативним актом, а також показники премій, надання інших заохочень і пільг, медичного страхування дозволяють утримати кваліфікованих фахівців і уникнути плинності кадрів. Адже наявність соціальних гарантій, соціальна підтримка у більшості випадків більше мотивує працівників, ніж розмір їхньої заробітної плати, збільшує ефективність їх трудового вкладу і, відповідно, збільшує прибуток підприємства.

Колективні договори, зміни та доповнення до них підлягають повідомній реєстрації  відповідно до Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів шляхом внесення відповідних записів до реєстру територіальних угод та колективних договорів Сумської міської територіальної громади, розміщеному на офіційному вебсайті департаменту з одночасним оприлюдненням тексту документу.

Для цього, суб’єктам господарювання, зареєстрованим на території громади, необхідно надати до департаменту один примірник колективного договору (змін чи доповнень до нього) разом із додатками та супровідним листом у вигляді оригіналу паперового документа з прошитими і пронумерованими сторінками або у вигляді оригіналу електронного документа з пов’язаними з ними кваліфікованими електронними підписами, або у вигляді електронної копії оригіналу первинного документа (фотокопії), засвідченої електронною печаткою.

Колективний договір набирає чинності від дня його підписання представниками сторін або від дня, зазначеного в ньому. Після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти доти, доки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

В першому півріччі 2024 року працівниками департаменту надано методичну допомогу в укладанні колективних договорів представникам 272 підприємств, установ та організації. В результаті, до відповідного реєстру внесені 111 колективних договорів, змін та доповнень до них, а також одну угоду. Всього зареєстровані колективні договори у 1482 підприємств, де працюють наймані працівники. Це підприємства торгівлі та побуту (728 або 49%), установи освіти (193 або 13%), підприємства промисловості (144 або 10%), будівництва (63 або 4,3%) та інші.

Отримати роз’яснення та відповіді на питання, які виникають під час колективних переговорів, можна за телефоном 787-147. Прийом у департаменті здійснюється за записом через сервіс «Електронна черга» по вул. Харківська, буд. 35 (термінали у холі адміністративної будівлі).