м. Суми, вул. Харкiвська, 35

788-888 (багатоканальний)

dszn@smr.gov.ua

Вирішення питань опіки для захисту прав та інтересів недієздатних осіб

Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Для допомоги в роботі органу опіки та піклування виконавчим комітетом утворено Опікунську раду, яка розглядає питання захисту прав повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки.

Опікунська рада є дорадчим органом, покликаним захищати майнові права та інтереси цих людей.

Попередньо розгляд питань опіки та піклування над повнолітніми особами, організаційне забезпечення діяльності Опікунської ради покладено на департамент соціального захисту населення.

Так, з початку року за результатами розгляду на засіданнях опікунської ради заяв громадян про призначення опікунами над 16 особами встановлено опіку, в тому числі: під час запровадження карантинних заходів – над 6 особами.

Крім того, спеціалістами департаменту здійснюється постійний контроль за виконанням опікунами обов’язків по забезпеченню належного утримання 434 недієздатних осіб, що обліковуються в реєстрі, ведення якого передбачене Правилами опіки та піклування.

Під час карантинних обмежень стан життєзабезпечення недієздатних осіб опрацьовується з опікунами в телефонному режимі, визначаються проблемні питання та шляхи їх вирішення, адже саме ці особи найбільш залежні від обставин, що склалися.

До того ж, департаментом забезпечується виплата недієздатним особам, що перебувають під опікою, гарантованих державою соціальних допомог та субсидій. Так, 287 таких сімей отримують державні соціальні допомоги інвалідам з дитинства та особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, або державну грошову допомогу особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу; субсидією користуються 158 сімей.

Також, міською владою вживаються заходи, спрямовані на матеріальну підтримку опікунів та їх підопічних. Відповідно до програми Сумської міської ОТГ «Милосердя» опікунам, у яких під опікою перебуває по 2 та більше недієздатних осіб, передбачено виплату за рахунок коштів міського бюджету одноразової матеріальної допомоги в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на кожну з таких осіб (на 2020 рік передбачено 22,4 тис. гривень).

За рахунок міського фінансування надаються пільги на оплату за житлово-комунальні послуги 44 недієздатним особам з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи з діагнозом ДЦП в розмірі 100% та 50% відповідно.

Враховуючи потреби сімей, де під опікою перебувають недієздатні, 75 особам було надано продуктові набори, що не лише підтримало їх матеріально в дуже складний період, а й надало можливість утриматись від виходу з помешкання під час карантинного режиму.

Звертаємо увагу на те, що повнолітню особу може бути визнано недієздатною лише за рішенням суду на підставі висновку судово-психіатричної експертизи про нездатність цієї особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок стійкого психічного розладу.

При цьому, суд призначає недієздатній особі опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Наступне засідання опікунської ради, де буде розглянуто питання погодження кандидатур опікунів та направлення відповідних подань до судів за територіальною належністю, заплановано на 30.06.2020.

Для отримання роз’яснень щодо подачі заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакету документів, які до них додаються, необхідно звертатися до департаменту за багатоканальним номером телефону 788-888 та додатково – 787-147.